12 Ekim 2012 Cuma

mini mal


Minimalist tasarım dibe vurdu. Beyaz her şey bembeyaz sütbeyaz. Temiz pak bal dök yala. Melek gibi beyaz kelek gibi tatsız geometrik şekillerle döşenmiş bir evim var. Sütun sütun evin her köşesi. Makarna süzgecim yok çünkü makarnayı İtayan usülü pişiriyorum. Az eşya, maksimum fonksiyon, kolay kullanım peşindeyim ve dantel kültüründen kaçıyorum.

Tüm bunlar minimalist tasarımın Türkiye'deki tanımını oluşturmaktadır. Minimalist tasarım neydi ne oldu aslı astarı nedir çok bilmem ve bilmek de istememem fakat benim açımdan minimalist tasarım soğuk beyaz ortamların varlığı ve götünü yerleştirecek sandalye olmamasıdır. Tüm minimalist tasarımlar dev küp şekerlerin bulunduğu ve beyaz sabo terliklerin dolaştığı fütüristik ortamlardır. Tüm bu Alman hastanesi benzeri mekanlar geçici modalardan etkilenmemek için değişmeyen dış etkenlere korumalı ruhsuz bir boş tabelalardır.

Belki de hepimiz delirdik sağı solu beyaza boyuyoruz. Tımarhanelerde yıllardır beyaz rengin hakim olması sizce bir tesadüf mü? Deli gömleği ile slim fit gömleğin benzer dar kesimleri sizleri de korkutmuyor mu? Yoksa Fedon gelecekten bir mesih mi? Tüm bunların cevabını ben verecek değilim ya. Vücuda yapışan, fermuarlı ve parlak kumaşa sahip fütüristik tulumumu boğazıma kadar çekip yazmaya devam ediyorum.

Minimalist tasarım yaparken klozet yapmayı unutabilirler. Ferah mekan hesabı. Hem bu sayede ortamdan fazla eşyalar da kalkar. Olmadı zaten açar gazeteye sıçarız böylece temizliği de kolay ve pratik olur. Pratik kelimesi milyonları kandırıyor. En pratiği toprağa sıçıp üstünü kapatmak iken etrafta taharet musluğu makata denk gelmeyen oval şeklinde klozetler türüyor. Sahibinden kiralık minimalist eşyalı daire. Kiracı eve girer. Eşyalar nerede lan. iki koltuk bir mutfak var burada. Pardon kiler nerede. Erişteyi salçayı nereye koyucam şimdi. Ya küçük toiletin mahlus kaderi?

Beyaz renk hiç masum değildir. Şöyle örneklerle de kanıtlayayım. Aşırı sağcı ve ırkçı ku-klux klan'ın cüppeleri beyazdır. Papanın sünnet entarisi beyazdır. Katil balina Orka da kısmen beyazdır. Hatta ve hatta Adolf Hitler'in donu da muhtemelen beyazdı. Tüm bu verdiğim örnekler umarım sizi ikna etmiştir.


Keskin hatlar ve düz renkler. Kalıp beyaz peynir gibi karyolalar, hacı şakir banyo sabunu gibi masalar, araba kaportası gibi mutfakların dünyası "modern" olmanın getirileri olarak sunuluyor.

Beyaz spor eşofmanıyla çocuğunu sırtına almış, çocuğu da beyaz kaşkolunu rüzgara karşı açmış kumsalda koşturan mutlu mesut minimalist ailenin üyeleri bana yanaşmayın. Her katalogta beyaz aşortman, sağlıklı adeleler ve beyaz dişlerle dolaşan çift bana gülümsemeyin. Fütüristik beyaz kayak botuyla ağzınıza vurur dişlerinizi dökerim. Dişlerinizi yastığımın altına koyar gece gelen diş perinizi de bafilerim. O yüzden ben earl grey değil de çaykur filiz çayı alıyım lütfen.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.